Стандарт на Гордън сетер


FCI-Standard N° 6
/ 25. 09. 1998 / GB.

Произход:
Великобритания

Дата на публикация на валидния оригинален стандарт:14. 06. 1987 година.

Предназначение на породата: Куче, работещо със стойка
Класификация по F.C.I: група 7 - Кучета, работещи със стойка
Секция 2
- Британски и ирландски кучета, работещи със стойка, сетери
С работен изпит .
Общ вид:стилно и елегантно куче, с черти на бегач.
Цялостно съразмерно сложено.

1.Поведение и темперамент:Интелигентно, способно и изпълнено с достойнство куче. Смело, социално, с добър уравновесен характер.

1.Глава:По-скоро дълбока отколкото широка. Разстоянието от тила до стопа е по-голямо от това между стопа и носната гъба. Под и над очите суха.
Черепна област:
Череп:Леко заоблен, широк между ушите. По-широк от муцуната, предполагащ голям мозъчен капацитет.
Стоп: Ясно изразен.
Лицева област:
Носна гъба: Голяма, широка, с широко отворени и черни ноздри.
Муцуна: Дълга с почти паралелни линии, нито изострена, нито отрязана. Муцуната, доста характерно, е толкова дълбока, колкото и дълга.
Устни: Неувиснали, ясно очертани устни.
Челюст и зъби: Челюстите са силни, със перфектна, симетрична и пълна ножична захапка, т.е. горните резци припокриват долните в близък контакт и са разположени перпендикулярно на челюстите.
Бузи: тънки, колкото позволява сухотата на главата.
Очи: Тъмно кафeви, блестящи. Нито потънали, нито изпъкнали, поставени доста под веждите, интелигентно пронизително изражение.
Уши: Средно големи, тънки. Разположени ниско, прилегнали близо до главата.
Шия:Дълга, суха, леко извита, без голяма гуша.

2.Тяло:Умерено дълго.
Поясница: Широка, леко извита.
Гърди: Не твърде широки. Гърдите са дълбоки, ребрата са добре извити. Задните ребра са дълбоки.
Опашка:Права и леко с форма на ятаган; не трябва да преминава скакателната става. Носи се хоризонтално или под линията на гърба. Дебела в основата, заострена в края. Много добре окосмена с по дълги косми, започващи от основата са дълги, прави, скъсяващи се към върха.
3.Крайници:
Предни крайници:Предните крайници са с плоски кости, прави и силни.
Рамене: дълги, простиращи се доста назад, с широки плоски кости, прилегнали до холката, без да са пълни.
Лакти: плътно до тялото.
Мeтакарпуси: в изправено положение
Задни крайници:От бедрото до скакателната става, задните крайници са дълги, широки и мускулести. Крайниците са прави, от скакателната става до земята. Тазът е с тенденция на хоризонталност.
Колене: Добре склонени.
Лапи:Добре закръглени, стегнати, добре засводени пръсти, обилно окосмени помежду си. Солидни възглавнички под пръстите.
Походка и движения:Равномерни, свободни и правилни движения.
4.Космена покривка:
Козина: На главата, предната част на краката, краищата на ушите, къса и фина; умерена дължина, гладка и без да е къдрава или буклеста по всички останали части от тялото. По външната страна на ушите космите са дълги и копринени; по задната част на краката, дълги, фини, гладки и прави; Ресните по корема могат да достигнат до гърдите и гърлото. Толкова, колкото е възможно без къдрици и букли.
Цвят: Наситено черно с цвят на каменни въглища, без да е ръждиво, с петна от ярко кестеняво-червено. Черни точици по пръстите и черна ивица под челюстта са допустими.
Жълто-кафяви петна: Две ясно отчетливи петна над очите, не надвишаващи 2 см в диаметър. По страните на муцуната, като не минават над основата на носната гъба, приличащи на ясно дефинирана лента, свързваща единия край на муцуната с другия. По гърлото, две големи, ясно изразени петна по гърдите. По вътрешната част на задните крака и бедрата видими надолу до предната част на коленете и се разширяват към външната част на задните крака от скакателните стави към лапите. По предните крайници, започващи от задната част на лактите и достигащи отпред до китките или малко по-нагоре. Около ануса. Много малки бели петна по гърдите са допустими. Нито един друг цвят не е позволен. Размер и тегло:
Височина :
Мъжки 66 см;
Женски 62 см.
Тегло:
Мъжки 29,5 кг;
Женски 25,5 кг.
Недостатъци: Всяко отклонение от горните пунктове следва да се счита за вина и сериозността, с която вина следва да се разглеждат по-точно трябва да бъде пропорционално на степента и отражението му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Всяко куче ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка : Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.


Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Xenos::Bushcraft - Блог за бушкрафт, примитивни технологии, и живот с Природата…