Стрелба със ловна пушка

След произвеждането на изстрел съчмите или куршумът излитат от дулния срез с начална скорост между 320-400 м/сек. С отдалечаването си в следствие на въздушното съпротивление и гравитацията съчмите или куршумът падат на земята. Разстоянието на което падат сачмите изстреляни под ъгъл 30 градуса е равен на техния диаметър умножен по 100. Същевременно с излитането от дулния срез съчмите започват да се разсейват под формата на конус.Гъстотата на съчмите не е равномерна ,тя е по голяма в центъра на снопа и по-малка в периферията.Ширината на сачмения сноп се дължи на деформацията от шоковото стеснение при което съчмите губят праволинейната с траектория.Колкото по-дребни са съчмите толкова по широк е сачмения сноп.Това не означава ,че ловеца трябва да стреля на посоки около дивеча.
Специалистите сочат три важни условия за сигурно поразяване на целта:
 1. В тялото да попаднат минимум 5 сачми.
 2. Всяка сачма да има маса 1/5000 от масата на животното.
 3. В момента на попадението остатъчната скорост на сачмите да е най-малко 180м/сек.
Това означава че за всеки дивеч трябва добре да подбира своя боеприпас.Не трябва да се стреля на всеки излязъл ни дивеч ,защото може само да го нараним или да го отклоним от колега от съседна пусия.През зимата когато бозайниците и птиците са по богато оперени и окосмени,трябва да се подберат съчми с един два номера по едри.При бързо бягащ или летящ дивеч трябва да се стреля с предварение,което изисква бързо и вярно определяне на посоката и скоростта на движение на дивеча,прицелване в дивеча , изпреварване и натискане на спусъка без да се спира движението на пушката.
Необходимо е да се знае ,че най-лесно се стреля с нужното предварение ,когато ловецът прикладва в траекторията на движение пушката зад дивеча , с равноускорително движение го настига и в момента на изпреварването ,без да спира движението натиска спусъка.
При употреба на ловно оръжие трябва да се спазват редица правила за безопасност.

 • Ловното оръжие е лично и не се преотстъпва.
 • Ловното оръжие се използва само по предназначение.
 • Ловното оръжие се пренася и транспортира разглобено и в калъф.
 • Ловното оръжие се сглобява и зарежда само в ловния район на разстояние най-малко 200м от населено място.
 • Забранено е използването на оръжие с неизправни механизми,с повредени или силно наранени цеви.
 • Сглобено оръжие никога не се насочва към човек или транспортно средство,дори и когато не е наранена.
 • Сглобена пушка макар и празна никога не се подава с цевите напред.
 • Използват се само стандартни патрони за съответната пушка.Не се препоръчва използването на чужди патрони домашно производство,патрони с раздути гилзи.
 • Забранено е използването на патрони с усилен заряд и по голяма дължина ,отколкото указаните за съответното оръжие.
 • При движение в ловното поле оръжието не се носи с хоризонтално насочени цеви.
 • Преди всяко зареждане на патрони се проверява за попаднали чужди тела в цевта-кал,сняг ,листа.Особенно внимателни трябва да бъдем когато патронът не възпроизведе нормален изтрел.В цевите може да е останала носеща тапа или концентратор,който ако не се отстранят водят до раздуване или до пръсване на цевите при следващ изтрел.ефекта е същия ,когато зимата по един или друг начин попадне сняг или кал в цевите.
 • Когато след натискане на спусъка не се възпроизведе изтрел,пушката не се отваря веднага.Възможно е забавен изтрел поради некачествен барут или капса.
 • При групов лов е забранено напускането на пусиите по време на гонка.Има много колеги който не се спират да обикалят и не могат да си намерят „най –доброто място”.
 • Забранена е стрелбата извън указания от ръководителя на лова сектор.Особенно внимателни трябва да бъдат колегите с ловни карабини и многозарядни ловни автомати.Стреля се само по ясно видима цел.Забранена е стрелбата по посока на шум или предполагаемо движение на дивеч.
 • След приключване на гонката оръжието се изпразва веднага.При преместване на ловците в ловния район пушките се носят празни и отворени.
 • По време на гръмотевична буря ловът се прекратява, пушките се изпразват, разглобяват и поставят в калъф.
 • По време на лов пушките се изпразват при преминаване на препятствия(дълбоки дерета,стръмни участъци,и др.)По време на почивка пушките трябва да са празни и отворени.При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Σκοποβολή κυνηγετική καραμπίνα , Shooting a hunting rifle , ,الرماية ببندقية صيد , Shooting o puşcă de vânătoare , Стрельба из охотничьего ружья , Disparar un fusil de caza


Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Xenos::Bushcraft - Блог за бушкрафт, примитивни технологии, и живот с Природата…