Какво трябва да знаем при избора на нож .

Закупуването на нож не трябва да бъде сложен процес, ако знаете какво търсите. Усвояване на информация от нож строителството
ще ви помогне в процеса на избор на правото острие.


В най-чистата си форма, ножовете са просто инструменти, които изпълняват полезни функции, като рязане, белене, област дресинг игра или приготвяне на храна в лагера, но много ножове са произведения на изкуството. Независимо от причината за закупуване на нож, има редица фактори, които ще засегнат вашето щастие, след като острието е била използвана.

За да изберете един нож, който ще бъде полезен, в продължение на дълъг период от време, се уверете, че сте купили на вида на ножа от коитоимате нужда.

Отделни стил и функционалност

През последните 50 години, конкуренцията между производителите да се създаде по-полезен нож . Други от колекционерска стойност, които се основават върху естетиката, най-ножове са закупени за специфични цели, както и разработването на острието има драматичен ефект върху това как лесно да го изпълнява дадена задача. Освен функционалността на острието, дизайнът на дръжката ще определи колко удобно е да използвате и колко лесно е да се държат, особено когато ръцете Ви са мокри. Комфортни може да бъде основен фактор при справяне с големи задачи.

Едно от първите решения, които ще трябва да направите при избора на нож е фиксиран нож или сгъваем. Ключът към отговора на този въпрос до голяма степен е въпрос на лично предпочитание и удобство. И двата проекта имат своите предимства. Фиксирани-нож ножове обикновено са предназначени за една конкретна цел. Сгъваеми ножове са предимствата на лесно носене и множество остриета. Един онеправдани от сгъваеми ножове е, че те са склонни да се затвори в най-неподходящ момент.

Заключващи ножове - Няколко различни системи се използват, за да заключите и да не се сгъне острието, когато то е в употреба. Заключващите остриета предлагат по-голяма степен на безопасност, когатопробивате предмети или прилагане на сила по отношение на ножа .

Въпреки че можете да намерите сгъваеми ножове с много дълги остриета, ако при сгъване ножа не се побира удобно в джоба, то помислете за нож с фиксирано острие. Остриета вече са по-практични в фиксиран формат. При избора на фиксиран нож, обмислете следните видове ножове и желаните свойства.


Нож за обезкостяване - Този тип нож като цяло има нож от 5 до 6 ½ инча дължина, и се характеризира като много тънък нож. Вие искате доста здрав за обезкостяване нож за обезкостяване на едър дивеч, но много гъвкавия за обезкостяване нож е удобен за пуйки или планинските птици.

Филе нож - Подобни на ножа за обезкостяване , тези тънки остриета са 6 ½ до 9 см в дължина и трябва да бъде доста гъвкав. Филе ножове са идеални за премахване на месо, риба от костите в едно парче и за птици, както и дресинг.


Нож за дране - Тези специални дизайни са създадени, за да се опрости деликатна задача за одиране на животно, без да се повреди кожата. Ножовете са обикновено къси с дълбок спад за ограничаване на сферата на влияние и да работят в тесни области . Някои ножове за одиране са проектирани с Т-дръжки за хлъзгане свободно използване и по-удобно захващане.


За Нарязване - Този проект е много тесен, тънък нож, обикновено от 8 до 12 инча в общата дължина, и е много ефективен при рязане много тънки филийки месо. Колкото по-гъвкави и да е, толкова по-лесно ще бъде да се получи тънък резен. Специалност рязане имат извити или ятаган-Tip стил за подпомагане в тесни места, като между крилата и гърдите на птици. За приложения като подготовка суши, нарязване ножове са заточени само от едната страна да се намали съпротива от фиксираната страна, която произвежда по-тънко парче.

Универсалени ножове - Този универсален нож е обикновено около 6 инча в общата дължина, но може да бъде дълг 9 инча. Както предполага неговото име, това е всичко около полезен нож, че ще направя някои работни места, по-добре от други.

Назъбени ножове - назъбените остриета осигуряват по-агресивно рязане на повърхности . Въпреки че те произвеждат "нерафиниран" разфасовки, назъбени остриета запазват способността си дълго след като правите остриета са загубили своята режеща способност.


Caping нож - Този стил на ножа трябва да бъде лек и удобен за хващане, за дълъг период, докато правиш фините детайли . Рязане около ушите на трофей, очите и носа е деликатен процес, който изисква прецизна работа, контрол и много остър ръб.


Сатър - Широки, дебели остриета разграничават този нож. Неговата здравина и тегло прави, бърза работа на рязане на костите, рязане на здрав хрущял и разделянето ребрата. Сатърите имат дебел край. Искаш ли тежка секира. По-тежките, по-лесно се използват и контролират.

Части на ножа

Материал
на острието


Ножовете са изработени от широк спектър от материали, както и всяка от тях има по себе си набор от качества. Както всички неща в живота, там е наобратно и влошаване на всеки материал. Алуминиеви стомани са засилено с други елементи като хром, молибден, ванадий и никел. Ванадий се добавя към стомана за подобряване на твърдост и да му дадете глоба зърно, което е важен фактор в износоустойчивост. Молибден се добавя към подобряване на твърдост, якост на опън и корозионна устойчивост, особено pitting. Никел се добавя към подобряване на якост на стоманата, твърдост и устойчивост на корозия. Той често се използва в солена вода водолазни ножове. Хром е основен елемент от неръждаема стомана. От неръждаема стомана е отлично, ако искате острието, че не потъмнява, но тя не притежава край много добре. Керамични ножове са феноменални, когато става въпрос за рязкост, но ако ги изтървете върху пода или твърд камък и това крехко острие ще се разбие. Ето и разпределението на материалите, които най-често ще се срещат при пазаруване за перфектното острие.

Крусибъл S30V - Този забележителен стомана е разработен от Крусибъл стомана за производството на прибори за хранене и веднага става известен като върха на ножа за вземане на метали. Заготовката процес е толкова уникален, колкото на високо-качествени характеристики, които правят тази стомана еталон за прибори за хранене. Метални прахове се смесват заедно в един процес, който включва и двете интензивно топло-и високо налягане. За закаляване процес следва незабавно, проведени при изключително високи температури и охлаждане цикъл в криогенна фризер.

Според независими изпитвания, провеждани от CATRA (Прибори съюзническите търговия Research Association), този труден процес произвежда метален, който доставя абсолютно най-добрите комбинация от ръба на задържане (45% по-голяма, отколкото 420HC), гъвкавост и твърдост (59-61 Рокуел), докато останалите лесно да се изострят с конвенционални камъни. Друг много положителен аспект на тази стомана е високото си съдържание на хром, което я прави силно устойчиви на окисление.

High-Carbon Steel притежава отлични ръб и е лесно да се изострят. Тази степен на метални прибори за хранене също се нарича стомана, и въпреки че все още можете да намерите тези ножове-високо качество, високо-въглеродна стомана вече не е широко достъпни. Въглеродът е елемент присъства във всички стомана, тъй като стоманата е по същество направени от желязо и въглерод. Увеличаването на съдържанието на въглерод в стомана увеличава нейната твърдост. За определяне от страна на високо-въглеродни стомани е, че той е малко по-крехки и е с тенденция към ръжда, ако не сушени добре. За всеки, който оценява наистина остър нож, като се внимава да не я пуснете и Премахване на влага е справедлив компромис. Тази степен на стомана също има висок реакция на киселини и основи, които тя причинява потъмнявам. За промяна в цвета не влияе върху неговото изпълнение, както и за това патина е много привлекателна.

Неръждаема стомана - Имайте предвид, че е до известна степен от неръждаема погрешно название за нож индустрия. Единственото, от неръждаема стомана, които абсолютно не петно ще се използва при високо качество, мивки, ресторант или болница тела. Всеки от неръждаема стомана, която ще проведе край трябва да бъде по-правилно по-нататък "петна по-малко."

Тази сплав е толкова силно, че той е истински скучна да се изострят, след като острието тя губи край. Първоначално, неръждаеми стоманени остриета са много остри, и те ще запазят тази острота по-дълго, но след като те губят край, те повече от вероятно ще намерят своето място в един шкаф, където ще остане за дълго време. Въпреки последните постижения в технологиите са произвели някои никога не трябва-остри ножове, които ще държат своя край в продължение на много години, ножове в този клас, почти винаги е липсата на качество, баланс и усещане на добри инструменти. Тяхната липса на интензивно поддържане ги прави много привлекателни за някои хора, които не искат да се справят с камък за точене или острилка.

С високи въглеродни запаси от неръждаема стомана - Ръждата и петно-устойчиви свойства на тази сплав са направили най-популярния от нож метали за строителството. Тя не притежава доста край, както и чиста стомана-високо съдържание на въглерод и не е толкова лесно да се изострят. Докато високото свойства на въглеродни тази сплав намаляване на недостатъците на неръждаема стомана, когато става дума за край на качеството, лекотата на грижи го прави популярен.

Титанов - По-добро качество на титанов ножове са направени от агломериране на процеса на матрица от титан (Ti) и комбинация от карбиди, като се използва технология метал на прах вместо металолеенето. Този процес на агломериране smelts елементи и ги reconstitutes на силен натиск и топлина. В карбид имоти в тази високотехнологична сплав позволяват остриета да бъде топлинно обработено с прибори за хранене-клас твърдост. Титанов остриета са много леки, издръжливи и запазват остротата по-дълъг от стомана. След като острие на титанов губи своя край, то е относително лесно да се изострят. Имайте предвид, че титаниево покритие ножове, ножове с титан или ръбове, не са със същото качество като тези, които са направени изключително от титан или титанови и сплави. Тъй като заточване премахва метал, най-общо казано, титаниево покритие остриета имат по-кратка продължителност на живота полезен.

Керамични - Циркониев оксид, алуминиев оксид и други керамика, под формата на пелети, за да се топи от формата на това много трудно, много гъста от космическата ера материал, който е по-силна от стоманата, но далеч по-крехки. Обърнатата е, че керамични дискове притежават необичайно край. Този материал също могат да бъдат произведени в остриета, които са забележително по-тънки от стомана, което прави рязане значително по-лесно, тъй като сте по-малко натискане на едро. В баланса към своята крехкост, краят може да е значително по-дълго с дължимата грижа. Керамични ножове са най-използвани за нарязване и никога не трябва да се използва за кълцане. За разлика от стомана, твърдостта на керамични остриета ги прави непроницаеми за химични реакции, или с киселинни или алкални храни. Още един чудесен собственост на керамични остриета е тяхното тегло, или липсата на такова. Керамични ножове не са толкова крехки, както можеше да се очаква, все пак трябва да се грижи не предприемат мерки за тяхното пускане. Диамант hones се използват за заточване и за ремонт на чипове.

Строителство
Различни методи се използват за формиране на острието ножа, и всички ще имат различни качества, зависи от процес, който е бил използван, за да създадете. Пластичност е термин, който се отнася до способността на острието да деформира или завой без да се скъса. Сила на опън се отнася до способността на острието да устоява на счупване. Издържливост на опън (UTS) е максималното натоварване на квадратен инч стръкче могат да поддържат преди да излязат.

А твърдостта на острието е показател за това колко добре ще се проведе край, и вие често ще видите позоваване на скалата на Рокуел. А острието's твърдост се определя чрез използване на една машина Рокуел, че силите малко боеприпаси в повърхността на метални's. Дълбочината на проникване е свързан с А, Б и В скалата четене, наречена Рокуел везни. А по-голям брой по-трудно е възложена на стомана, което позволява по-малко проникване. Блейд стомани са измерени на "С" мащаб и варират от 55-60 Rc. За сравнение, диамант, ще варират в 80-те години на Рокуел "С" скала (RC).

Вие също така ще се срещат редица наименования, които указват вида на стомана, използвана да се направи нож. Макар че не е изчерпателен списък, ето няколко от видовете и причините зад номенклатура. D2 е обща стомана, използвана за нож остриета. Прокурорът посочва Дамаск стомана. Това е високо-въглерод, хром-високи стоманени инструмент, който ще вземе и запази едно наистина добро предимство в по-доброто му уточнения. Имайте предвид, че името Дамаск показва само един процес, а не като качество, което варира в широки граници от един производител на друг.

Неръждаема стомана носи номер на промишлеността наименования, обикновено с брой като 154 или 420, следвани от алфа герои като МС или НС. Числовата стойност показва размера на всеки използван елемент, както и писма разкриват сплави, които са били използвани. 154CM е високо-въглерод, високо-сплав, неръждаема стомана, направени с 1,05% въглерод, 0,5% манган, 0.4% - 0,55% молибден и 14,0% хром. Ето защо, 154 показва, 1% въглерод, 0,5% манган, молибден и 0,4%. ОН показва, хром. Тази степен на стомана е широко използван от началото създателите специалност нож. В таблицата по-долу сравнява най-често срещаните стомани нож по отношение на твърдост, устойчивост на корозия и край на качеството.Ковано - Това е процес, при който метала се третират по различни стъпки, за да засили своята твърдост, плътност и гъвкавост. Забележителен засилване между дръжката и острието обикновено се идентифицира подправени нож, въпреки че няколко фалшиви ножове са направени без засилване. Ковани ножове често са по-тежки и по-добре балансиран. Те са по-лесно да се водят остри, и с грижа, може да продължи с поколения.

Щампован - Тъй като терминът предполага, тези ножове са изрязани или щамповани вън от плоски метални състав. Те не преминават през множество стъпки, свързани с изграждане и по този начин са леки, и обикновено не е добре балансирано. Тъй като метал не е толкова плътна като фалшиви нож, подпечатани ножове, не ще има край, както и техните. Въпреки това, подпечатани ножове с високо съдържание на въглерод са обикновено по-лесно да се изострят и да се поддържа по-малко остър, отколкото скъпите ножове от неръждаема стомана с високо съдържание на хром.

Друг - Керамика и някои метали са спечени, че е разтопено отделно и се смесва заедно да формират по-силно сплав или компонент. Някои подправени ножове са части, които са произведени поотделно и заедно да формират спечени нож с добро качество и по-ниска цена от подправени ножове, и те просто изпълняват, както и напълно фалшиви остриета.

Понякога теглото и обработката на определен нож надхвърля значението на други съображения, и прави подпечатано нож по-добър избор. За повечето приложения, ковани ножове са препоръчителни, особено готвач и прави-ножове за рязане край може би допълнена с някои подпечатан ножове метал като пържола ножове и други назъбени ножове край, както и резервен нож или две. Керамични ножове се препоръчва за деликатни нарязване и рязане задачи, и титан ножове са за онези, които желаят добро качество, за всякакви цели, лек нож.

Агломерационно е иновативен процес, разработен да предизвика метален прах, за да образуват съгласувана маса чрез нагряване без претопяване. Агломерирани ножове са изработени от титан прах подлепване титан и изключително твърди материали карбид в една единна празно от метал, разполага всички издръжливост, гъвкавост и леко тегло от титан, плюс невероятен край на задържане на керамични материали. За разлика от керамични остриета, титанов ножове може да бъде resharpened със стандартни остри камъни. С титанови остриета, наистина добра новина е, че няма да се наложи да ги усъвършенствате много често. При тестване от независима страна, някои титанови остриета са показали, че запазват своя край пет пъти повече в сравнение с традиционните високо-въглеродна стомана.

Покритие остриета е още един нов процес, който набира популярност. Различни процеси стомана палто нож, с съединения като титан-бор, нитрат цирконий, Teflon ® и други. Покрития постигне няколко цели. В случай на тефлон, покрита нож е измамник и разфасовки от по-лесно, защото на намалено триене. Други покрития, метал добави към твърдост Рокуел на острието, но много от тях са строго за козметични цели. Отвъд увеличава тяхната функционалност, покрити остриета имат повече окото обжалване. При закупуване на нож, ще трябва да реши колко функционалност искате да се включат с формата.


Заточване - процеса на заточване определя ръба на острието и полезност. Днес повечето заточване се постига чрез използване на роботиката, което е по-точни и последователни в сравнение с традиционните методи на подостряне. Тази диаграма илюстрира четирите най-често използвани начина за заточване на остриета.

За заточване на вашето острието ще определя как да се изостри, а ъгълът, че трябва да се поддържа, когато усъвършенстване.

Много от стомана, използвани в съвременната нож остриета са твърде трудно да се изострят с конвенционални whetstones. За да се усъвършенствате остриета с Рокуел от 45 или по-висока, диамант, импрегнирани стомана "камъни" са задължителни. Няколко слоя микрона размер диаманти, свързани в никел на плоска повърхност метал съставляват най-добрите камъни да се изострят твърди днес стоманени остриета като 420HC и др. Diamond-импрегнирани стомана може дори да изостря керамични остриета.

Старата поговорка, че мандатите остър нож е по-безопасно е вярно, тъй като изисква по-малко усилия за постигане на желания ефект. Инциденти може да се случи с тъп нож, защото от допълнителните усилия, които тя взема да прокара острието скриете или чрез сухожилия. Нож краищата трябва редовно да се докосна до помощта на заточване стомана, или подобен инструмент, за да се запази до ръба. Да се научим да поддържат новия си нож трябва да бъде висок приоритет на вашия списък, защото всичко, което е заточен в крайна сметка ще стане скучна, дори и остър ум.
При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/1 коментар:

почивки в чужбина каза...

Уникална статия, много благодаря за нея. От една година съм голям фен на този вид оръжия или поне се опитвам да разбирам от тях.Вече съм с събрала, тоест съм започнала да колекционирам ножове от различни видове желязо . Има неща, които е добре да се знаят, все пак е оръжие и то може да бъде доста опасно.Статията дост ами помогна, например не знаех какво означава терминът агломерационно, което е иновативен процес, разработен да предизвика метален прах, за да образуват съгласувана маса чрез нагряване без претопяване. Ножът за дране има изключителен дизайн. Добре е да се знаят и кои са частите на ножа.

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Xenos::Bushcraft - Блог за бушкрафт, примитивни технологии, и живот с Природата…