История на smith & wesson


Model: 460XVR
Caliber: .460
Capacity: 5 Rounds
Barrel Length: 8 3/8"
Front Sight: Black Blade/Green HIVIZ Interchangable
Rear Sight: Adjustable
Grip: Rubber Grips
Frame: Extra Large
Finish: Satin Stainless
Overall Length: 15"
Material: Stainless Steel
Weight Empty: 72.5 oz.


Партньорството на Хорас Смит (Horace Smith) и Даниел Б. Уесън (Daniel Baird Wesson) започва през 1852 година, когато създават в гр. Норуич, щата Кънектикът, първата си работилница „Смит и Уесън Армс Ко.” за производството на лостов пистолет с цилиндричен пълнител, с възможност за стрелба с унитарен патрон, наречен „Вулканик” (The Volcanic). Две години по-късно компанията среща финансови трудности и е закупена от група бизнесмени, между които станалия по-късно известен, Оливър Уинчестър (Oliver Winchester), който използва патентите на „Смит и Уесън” за стартиране на своето ново предприятие „Уинчестър Рипийтинг Армс Ко.” (Winchester Repeating Arms Co.).
Малко по-късно, по време на гражданската война между Севера и Юга търсенето на качествено оръжие рязко се увеличава и това дава възможност на револверите “Смит и Уесън” ( smith & wesson )да докажат своите качества и да се утвърдят на пазара, а фирмата става една от водещите в областта в САЩ.

Изключително високото качество на произведеното оръжие и редица нови конструктивни решения отварят световните пазари към револверите на “Смит и Уесън”
Интерес представлява фактът, че през 1871 година руските оръжейни специалисти оценяват изключително високо един от моделите на фирмата и закупуват 20 000 броя от него, като заплащат в чисто злато. Още същата година револверът известен като Модел 3 (или "Първи руски образец”) е въведен на въоръжение в руската императорска армия. Впоследствие е произведен Втори, а през 1880 г. и Трети руски образец. Около 60 000 броя револвери "Смит и Уесън" са поръчани от руското военно министерство и в лицензираната за тяхното производство германска фирма "Людвиг, Льове и Ко" От 1884 година тези револвери започват да се произвеждат и в Тулските оръжейни заводи.

Необходимо е да се отбележи и факта ,че след Освобождението на България от турско робство новосъздадената българска милиция и офицерският корпус са били въоръжени именно с револвери на “Смит и Уесън” като се срещат образци и от трите модела. Снети са от въоръжение чак в средата на 30-те години.

През 1880 година е пуснат в производство първият револвер с революционната система “дабъл екшън", което позволява значително да се увеличи скоростта на стрелбата. Освен това револверът е 38 кал. което също е новост.

Първата и Втората световна война спомагат значително да се увеличи обема на производство на фирмата, да се експериментира с нови решения и материали. За мащабите на производството говори и фактът, че само за 4 години - 1941-1944 за нуждите на американската армия и нейните съюзници са произведени само от модела .38 Military & Police 1 милион и 100 хиляди броя.

След края на Втората световна война фирмата “Смит и Уесън” става световен лидер в производството на късо огнестрелно оръжие.

Какво представлява “Смит и Уесън” днес – световно известна фирма със запазено водещо място на оръжейния пазар за револвери и пистолети, в чието производство са внедрени постиженията на съвременните технологии и материали. “Смит и Уесън" е първият американски производител получил сертификат ISO 9001 за дизайн, производство и обслужване. В допълнение към това инвестициите от около 60 млн. долара за последното десетилетие на 20-ти век позволяват на “Смит и Уесън” да прилага най-новите технологии в областта на проектирането и производството на къси огнестрелни оръжия.При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Xenos::Bushcraft - Блог за бушкрафт, примитивни технологии, и живот с Природата…