Разрешиха да се правят патрони у дома


Ловците и спортисти да си пълнят патрони сами у дома. Това решиха депутатите по време на заседанието от петък 23 юли 2010 на второ четене на Закона за боеприпасите и взривните вещества.

Новият либерален режим обаче предизвика множество спорове сред народните представители и скараха депутати от ГЕРБ и "Синята коалиция". Това е отдавнашна традиция у нас. И в целият Европейски съюз това е разрешено, категоричен беше един от най-големите защитници на новия режим - Димо Гяуров от СДС. По неговите думи, преди години и у нас домашното производство било съвсем легално. Сега обаче на хората им се налагало да внасят нелегално елементи за патрони, както и барут, което по същество праща авджиите отвъд закона.

Именно затова и депутатите пожелаха да се сложи горна граница на припасите, които всеки има право да закупи за месец. До 1000 патрона годишно ще имат право да изработват авджиите у дома.

Пълненето на патрони обаче срещна съпротивата на друг от СДС депутатите - Йордан Бакалов. Това може да е опасно за здравето и живота на хората, заяви той. Колегата му ГЕРБ Николай Коцев го подкрепи и спомена за опасен инцидент, преживян от него като ловец. Човек трябва да разбира от химия, физика, балистика, за да прави боеприпаси, възмути се народния представител.

Също толкова либерални се оказаха народните представители по отношение на производството на оръжие. Според приетия текст, разрешенията за това са безсрочни. Без регистрация ще бъдат и всички собственици на газови пситолети и въздушни пушки, въпреки първоначалното предложение всички да се водят на отчет в полицията.

Народните представители решиха да въведат и минимален образователен ценз за притежаване на огнестрелно оръжие. Поне 7 клас ще трябва да са завършили всички собственици на огнестрелно оръжие. Мотивите на депутатите са, че притежателите на подобен тип пушки и пистолети трябва да са грамотни поне до степен, в която могат да прочетат упътването. Дебатите по закона ще продължат на извънредното заседание на парламента във вторник.

Източник:
www.standartnews.com

При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Xenos::Bushcraft - Блог за бушкрафт, примитивни технологии, и живот с Природата…