Основи на обучението на куче

Обучението на ловни кучета е целенасочен,добре обмислен процес на преподаване от страна на водача и заучаване от страна на кучето.Когато се занимавате с вашето куче трябва да сте спокоини и без да се ядосвате за ,това че кучето ви не възприема дадена команда.В такива ситуации по добре отложете обучението за друг път. По специално за Кокер спаньола трябва да се въздържате от грубости защото са доста чувствителни ,като всички Английски птичари.Основно черпя опит от книгата на Клаус Ролфс”Обучение на ловното куче”,като добавям или премахвам тези команди за който мисля , че за един ловец който нама намерение да води на изпитания неговото куче не е необходимо кучето да може да изпълнява всички команди написани в книгите. Също така в книгата метода на обучение е принубителен (подход предимно за кучета с доминантен характер) ,ако вашето куче е от английските птичари ,който са по чувствителни според мен по добре е да не го прилагате.Има голяма вероятност кучето да стане плашливо и да работи повече с колегите ловци от колкото с вас.

Посрещане в дома в първия ден.

Първото нещо, което трябва да направите преди да вземете вашето кученце трябва да определите мястото, където кучето ще спи. Най-добре е да се избере подходящо кътче, където никой да му пречи. Смяната на обстановката е стресов фактор за вашия питомец – откъснат от майка си, от братята и сестрите си, от познатите миризми, поради което изпитва страх.Затова най-добре е да се взима домашен любимец в петък или преди празници, за да можете да му отдилите нужното внимание още от самото начало. По-добре е кученцето да „поплаче”, да полае и поскимти и една – две нощи да не спи, но след това то ще свикне и винаги ще знае определеното му място.

Послушание: обучителни сесии трябва да бъдат кратки, но чести, за да се предотврати на кучето да му стане досадно. Десет до петнадесет минути сесии, два или три пъти на ден ще бъде достатъчно.Най-добре е да обучавате кучето си преди хранене, така че да го възнаграждавате с храна по време на обучението.
Преди да дадете команда на своето куче кажете името му преди командата за да превлечете вниманието му .

Ходене по нужда

Ходене по нужда. Един от най-важните проблеми е обучението за ходене по малка и голяма нужда. То трябва да започне веднага, щом кученцето го вземете при вас.Не го изнасяйте на ръце, нека то върви с вас, за да научи маршрута. Ако живеете в апартамент или през деня отсъствате продължително време, изберете баня или тоалетна която да използва за ходене по нужда.Веднага след кученцето се събуди го подканете да отиде в банята или където сте определили че трябва да си свърши работата и не го оставяйте да излиза от там докато не изпълни задачата.когато се изпиша сложете от горе един вестник за да може следващия път като отиде в банята да се подсети за какво е там. По голяма нужда го подканвайте да отиде в банята след всяко хранене/Физиологията на кученцето е такава ,че след хранене то се изхожда/.Бъдете търпеливи – никога не наказвайте възпитаника си за това, че възприема бавно или за случайни грешки. От друга страна, когато то изпълнява всичко правилно, проявете задоволство, поощрете го и го погалете.

При използване на информация от сайта позоваването на
cockeri.blogspot.com
е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Xenos::Bushcraft - Блог за бушкрафт, примитивни технологии, и живот с Природата…