Лов на Яребица


Дребен пернат дивеч
(местен дивеч)
Латинско название:

Разред : "Кокошоподобни"-GALLIFORMES

Семейство: "Фазанови" – Phasianidae

Срок на ловуване: 1 октомври -30 ноември

Отстрелна норма : 4 броя на излет


В България на лов за Яребици е разрешено да се излиза от 1 октомври до 30 ноември.За яребица може да се излиза на малки групи от по 4-6 човека. Като най-подходящата порода куче за лов на яребици е Английския пойнтер.Може да се практикува и без куче ,но тогава ходенето за да се вдигне яребицата ще е значително повече.Тази порода надушва дивеча от 300 м ,което е доказано експирементално.Яребицата прилича на голям пъдпъдък ,тя е колкото едър гълъб,но общата форма е по набита.Мъжките тежат около 500 гр ,докато женските достигат около 300-350 гр.Няма ясно изразена разлика в оперението между мъжката и женската яребица.И двата пола имат сиво-кафява защитна окраска . у нас яребиците се срещат от морското равнище до планинските райони ,но най разпространени са в равнините .Тази птица почти винаги се настанява в близост до ниви с фуражни култури като предпочита високата трева между нивите и откритите площи с малко храсти.Среща се и из лозя, горски поляни ,пасища с храсти.Яребицата не можем да я видим навътре гората .През по голяма част от времето живее на ята .През зимата образува по големи ята от по няколко люпила с възрастните яребици , докато през лятото са отделни люпила.Яребиците оформят брачни двойки през пролетта .За гнездене предпочита обработваеми площи (като прави гнездото не повече от 20-30 м от края на нивата) ,овощни градини,и края на горите.Гнездото е малка трапчинка застлана с суха трева и перушина. Сутрин след вдигане на росата и привечер яребицата тръгва на водопой и след това започват да се хранят .Затова когато се ходи на лов за яребици и не знаем тяхното местоположение трябва да се застане рано сутрин или привечер на подходящо място и да се установи местопребиваването на яребицата.Както споменах в началото за това че Английския пойнтер е най-добър за лов на яребици,това не означава че Дратхарът,
Курцхарът,Бретон епаньолът,сетерите и спаниелите не са способни да ловуват на яребица.Яребицата има силен мирис и едно обучено куче ще я открие дори и след като се е затаила,но тогава миризмата значително намалява и затова кучетата трябва да се пускат срещу вятъра.

За лов яребицата подходящи патрони са №5- №7 с концентратор ,като в началото се ползват номера 6-8 понеже яребицата няма още зимно оперение.

Лов яребица - bglov.comHunting partridge , Caza perdiz , Keklik Avcılık , तीतर शिकार ,
Vanatoare potârniche ,Vadászat fogoly , Полювання Куропатва , Hunting partridge ,
Polowanie kuropatwa , Pangangaso partrids ,
, Κυνήγι πέρδικα , Caça perdiz , Охота куропатка , Jakt Partridge ,
Caccia pernice , Jagd Rebhuhn,При използване на информация от сайта .Позоваването на cockeri.net е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

http://www.cockeri.com/Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Xenos::Bushcraft - Блог за бушкрафт, примитивни технологии, и живот с Природата…